esmaspäev, september 18

Demokraatia vol 3

Õilsad ja kõrgesti sündinud krahvid, ennekõige olen alandlikult ja üpris meelsasti Teie Armulisuste teenistuses. Armulised isandad, et kuningriikides, vürstkondades, maades ja linnades sageli kummalised imepärased mutatsioonid ja muutused valitsemas, nagu piibli- ja muudest lugudest näha, Jumala viha ja saatuse läbi patu pärast on sündinud, ei või ma Teie Armuliste eest muutusi, mis nende aastate vältel Liivimaal toimunud, alandlikult mitte varjata, kuna ka kõige vägevam Jumal näitas oma raevukat viha pattude üle sellel maal, sest mis rasket upsakuse, lakkumise, liiderlikkuse, pahe ja häbituse pattu seal tehti, pole vaja siin kirjeldada, sest seesinane on enam kui päevselge, seetõttu pidi siin ka mutatsioon aset leidma või maa hukka minema. Mis abinõusid aga meie Issand Jumal selleks tarvitas, saavad Teie Armulised sellest järgnevast armulikult näha, sest siin on kõnekäänd tõeks saanud:
kui Jumal üht maad karistada tahab, siis võtab ta ülikkonnalt tarkuse ja taibu, millest siis säherduselt aru tuleb saada: kui üks isand tahab üht, siis tahab teine teist.

Nii kirjutas Johann Renner õndsal keskajal oma kroonikas "Liivimaa ajalugu 1556-1561". Hakka või pooldama teooriat, et ajalugu teeb oma arengus läbi spirlaalse käigu - kõik kordub, vaid veidi kõrgemal ja arenenumal tasemel...